25 november 2024
Kralendijk – De Centraal Dialoog maakt zich grote zorgen over de koopkrachtontwikkeling op Bonaire.
De Centraal Dialoog Bonaire (CD) heeft de eerste koopkrachtberekening van het Nibud met grote zorg gelezen. Dit bevestigt wat de CD al in gesprekken met diverse ministeries heeft aangekaart: de inkomens zijn gestegen, maar de beloofde kostendalingen blijven achter. De CD vindt het onacceptabel als in 2025 de koopkracht voor de bevolking van Bonaire daalt. Met name voor de inwoners met een laag inkomen levert dit direct grote problemen op om maandelijks rond te kunnen komen. Maar ook voor bedrijven leiden de ontwikkelingen in de kosten van water, elektriciteit en internet tot een verhoging van hun bedrijfskosten met gevolgen voor de economie, terwijl de economie momenteel al niet goed draait zoals de CD in een eerder persbericht heeft gemeld. Door deze kostenstijgingen is de forse verhoging van het WML in 2024 in één klap weer tenietgedaan.
De CD heeft een reactie gestuurd op het rapport van de Commissie Thodé, die vorig jaar onderzoek deed naar het sociaal minimum voor Caribisch Nederland. In deze reactie vraagt de CD de ministeries om meer gezamenlijk op te trekken in het bestrijden van de armoede op Bonaire. Op dit moment werken maatregelen elkaar tegen en ligt er geen structureel plan om de inkomens te verhogen en de kosten te laten dalen. De lasten van de verhoging van de inkomens worden voornamelijk gedragen door het bedrijfsleven en door SZW, terwijl van de verlaging van de kosten geen sprake is en deze zelfs flink stijgen. Incidentele oplossingen zoals de subsidies op elektriciteit, drinkwater en internet leiden tot steeds terugkerende discussies over de tarieven en hebben ook gevolgen op de inflatie.
Naast het aflopen van de subsidies (met een effect van $165 per maand) levert ook het verschil tussen de belastingvrije som en het minimumloon een negatief effect (van $8 per maand) op voor de minimuminkomens. Dit is niet waar de CD het gehele jaar voor gepleit heeft. De CD vroeg om meer gerichte maatregelen om hogere inkomens zwaarder te belasten en lagere inkomens te ontzien. In plaats daarvan hield het Ministerie van Financiën vast aan een generieke oplossing met negatieve effecten voor middeninkomens en eigenaren van kleine bedrijven.
De CD dringt aan op meer samenwerking tussen zowel de departementen als tussen de lokale overheid en de Rijksoverheid om de kosten van levensonderhoud op lange termijn onder controle te krijgen en om de sociale en economische positie van de Bonairiaanse gemeenschap structureel te versterken. Voor 2025 lijkt het onvermijdelijk dat opnieuw incidentele maatregelen genomen moeten worden om de koopkracht voor in elk geval de lage inkomens te versterken.
De CD zal blijven pleiten voor concrete maatregelen en constructief overleg en blijft de voortgang van het beleid met betrekking tot de koopkrachtontwikkeling volgen. De CD hoopt dat er snel oplossingen komen voor de inwoners van Bonaire, zodat zij niet verder achteropraken in hun welzijn.
De brief van de CD met de reactie op het rapport van de Commissie sociaal minimum CN is als bijlage toegevoegd. Het onderzoeksrapport van Economisch Bureau Amsterdam over de verdiencapaciteit van Bonaire is hier te lezen.
Inlichtingen: Mervyn Stegers (vice-voorzitter CD), (+599 7866812, mkm.stegers@famstegers.nl)
De Centraal Dialoog Bonaire is een lokale overlegtafel waarin deelnemen het openbaar lichaam, vakbonden, vertegenwoordigers van werkgevers en Kamer van Koophandel. Partijen beogen met de Centraal Dialoog door consensus bij te dragen aan een sociaal, economisch en ecologisch duurzaam Bonaire.