De Centraal Dialoog maakt zich zorgen over de ongunstige ontwikkeling van de economie van Bonaire

15 november 2024

Kralendijk – De Centraal Dialoog maakt zich zorgen over de ongunstige ontwikkeling van de economie van Bonaire en roept het Rijk op om, samen met het OLB en lokale belanghebbenden, concrete stappen te ondernemen om het tij te keren.

WhatsApp Image 2024-11-15 at 11.31.14Op 15 november heeft de CD het rapport ‘Verdienvermogen Bonaire: analyse van ontwikkelingen en verkenning van opties’ van Economisch Bureau Amsterdam (EBA) overhandigd aan gedeputeerde Abraham. Dit rapport, opgesteld in opdracht van de CD, onderzoekt het verdienvermogen van Bonaire.

Een belangrijke conclusie van het EBA-rapport is dat de welvaart per inwoner op Bonaire in de afgelopen jaren is gedaald. Hoewel de economie als geheel groeide, was deze groei volledig toe te schrijven aan bevolkingsgroei als gevolg van immigratie. Gecorrigeerd voor bevolkingsgroei en voor inflatie, daalde de welvaart. Ook de arbeidsproductiviteit en de zelfvoorzienendheid van Bonaire zijn in deze periode afgenomen. Bovendien groeide het aantal hotelbedden en -kamers harder dan het aantal toeristen, waardoor de bezettingsgraad onder druk is komen te staan.

EBA doet verschillende suggesties voor richtingen om het verdienvermogen van Bonaire te vergroten en de welvaart te verhogen. Deze suggesties richten zich op het vergroten van de zelfvoorzienendheid van het eiland en het beheersen van de kosten. Aanbevelingen zijn: stel de natuur en cultuur centraal en ontwikkel de Blue Economy, reguleer de bevolkingsgroei, stimuleer eigen voedselproductie met investeringen, en voer een coherent beleid om de kosten van levensonderhoud en de kosten voor bedrijven te beheersen.

EBA benadrukt dat een effectieve uitvoeringsstructuur cruciaal is. Eerdere ontwikkelingsplannen hebben vaak beperkt resultaat opgeleverd, door gebrek aan uitvoeringscapaciteit, politiek commitment en maatschappelijke steun. Om een effectieve ontwikkelingsstrategie te kunnen uitvoeren, is langdurige samenwerking nodig tussen zowel de ministeries als de lokale overheid, met duidelijke afspraken over verantwoordelijkheden.

De CD heeft in haar overleg deze uitdagingen met gedeputeerde Abraham besproken. Het OLB is bezig met het opstellen van een economische visie voor Bonaire en neemt de resultaten van dit rapport daarin mee. Belangrijk resultaat wordt het opstellen van een ‘uitvoeringsagenda’, waar de CD ook bij betrokken wordt.

De CD roept daarnaast ook de diverse ministeries op om verder in overleg te gaan over de implementatie van regelgeving en de uitvoering van maatregelen. De CD pleit hierbij voor gerichte maatregelen in plaats van generieke, zoals lastenverlichting voor bedrijven met veel werknemers op of rond het minimumloon in plaats van een algemene premieverlaging voor alle bedrijven. In plaats van een verdere stijging van het minimumloon, wil de CD dat SZW zich richt op het versterken van het sociale vangnet, zoals schuldhulpverlening, juridisch loket, budgetbegeleiding en inkomensafhankelijke ondersteuning. Ook heeft de CD de staatssecretaris van SZW opgeroepen om de arbeidsinspectie te versterken, zodat misstanden in de arbeidssector beter kunnen worden aangepakt.

Het rapport van EBA is te vinden op de website van de Centraal Dialoog (www.centraaldialoogbonaire.com) en van Economisch Bureau Amsterdam (https://www.economisch-bureau.nl/).

Inlichtingen: Mervyn Stegers (vice-voorzitter CD), (+599 7866812, mkm.stegers@famstegers.nl)

De Centraal Dialoog Bonaire is een lokale overlegtafel waarin deelnemen het openbaar lichaam, vakbonden, vertegenwoordigers van werkgevers en Kamer van Koophandel. Partijen beogen met de Centraal Dialoog door consensus bij te dragen aan een sociaal, economisch en ecologisch duurzaam Bonaire.